Νέος Κ.Ο.Κ. – Τι πρόκειται να αλλάξει;

Νέος Κ.Ο.Κ. – Τι πρόκειται να αλλάξει;

Posted by
| Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νέος Κ.Ο.Κ. – Τι πρόκειται να αλλάξει;

Έχετε σίγουρα ακούσει πως ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας πρόκειται να αλλάξει σύντομα… Ίσως έχετε διαβάσει και για κάποιες από τις αλλαγές που θα φέρει. Εμείς στην Autopass, θέλοντας να σας κρατάμε πάντα ενημερωμένους σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον οδηγό και το αυτοκίνητο, του ρίξαμε μια ματιά και σας παραθέτουμε εδώ τις πιο σημαντικές από τις αλλαγές, έτσι ώστε να είστε προετοιμασμένοι, όπως είναι προετοιμασμένο για όλα και το όχημά σας από την Autopass!

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται σύντομα στο Κ.Ο.Κ.

Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του προς ψήφιση νόμου συνοψίζονται στα εξής:

  1. Κατηγοριοποίηση των παραβάσεων σε Χαμηλής, Μεσαίας και Υψηλής Επικινδυνότητας, με ανάλογα πρόστιμα για κάθε μία: μέχρι 100€ για την πρώτη, μέχρι 300€ για τη δεύτερη και μέχρι 600€ για την τρίτη κατηγορία.
  2. Οριζόντια μείωση 40% όλων των προστίμων εκτός αυτών που ανήκουν στην κατηγορία Υψηλής Επικινδυνότητας (κατανάλωση αλκοόλ, παραβίαση stop ή κόκκινου και αντικανονική προσπέραση).
  3. Πρόβλεψη δύο επιπλέον κατηγοριών, αυτής της συχνής επανάληψης της παράβασης και αυτής της αντικοινωνικής συμπεριφοράς, στις οποίες προβλέπεται η αφαίρεση του διπλώματος για 60 μέρες.
  4. Αύξηση των διοικητικών κυρώσεων (όπως η αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος) για παραβάσεις όπως η χρήση κινητού, η μη χρήση ζώνης/κράνους, η στάθμευση σε θέσεις ΑμεΑ, μεταξύ άλλων. Την πρώτη φορά για 30 μέρες, τη δεύτερη για 60 και την τρίτη (υποτροπή εντός εξαμήνου) οριστική αφαίρεση διπλώματος.
  5. Για πολύ σοβαρές παραβάσεις, αυτές που ανήκουν στην κατηγορία Υψηλής Επικινδυνότητας, προβλέπεται μέχρι και αφαίρεση διπλώματος διά βίου.
  6. Τέλος, προβλέπονται και μια σειρά από αλλαγές οι οποίες αφορούν τις νταλίκες, τις τετράτροχες μηχανές (γουρούνες), τις εταιρείες διαμεσολάβησης μεταφορών (Uber, Mytaxi κ.λπ.), τα μεταχειρισμένα κ.ά.

Συνεχίστε να διαβάζετε το newsletter μας και να ενημερώνεστε για σημαντικά θέματα οδήγησης και αυτοκινήτου και σε περίπτωση που πλησιάζει η ημερομηνία για τον έλεγχο του οχήματός σας, μην ξεχνάτε τη μεγάλη προσφορά γνωριμίας της Autopass, για τον έλεγχο ΚΤΕΟ του επιβατικού σας με 45€!