Βασικός έλεγχος αυτοκινήτου πριν από ένα ταξίδι

Βασικός έλεγχος αυτοκινήτου πριν από ένα ταξίδι

Posted by
| Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βασικός έλεγχος αυτοκινήτου πριν από ένα ταξίδι

Με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος να πλησιάζει και τις πρώτες καλοκαιρινές άδειες σιγά-σιγά να έχουν αρχίσει να σημειώνονται, έχουν αρχίσει και οι προετοιμασίες για τις πολυαναμενόμενες διακοπές! Από τα πλέον απαραίτητα “βάσανα” της περιόδου αυτής είναι η προετοιμασία του αυτοκινήτου πριν το ταξίδι.

Είτε σκοπεύετε να μετακινηθείτε μόνο οδικώς, είτε να μεταφέρετε το αυτοκίνητό σας στους γραφικούς δρόμους κάποιου νησιού με το πλοίο, η άριστη κατάστασή του αποτελεί αδιαπραγμάτευτη συνθήκη, για την ασφάλεια του οδηγού, των συνεπιβατών και των λοιπών χρηστών του οδικού δικτύου.

Παρακάτω σας αναλύουμε ένα-ένα τα σημεία που πρέπει να ελέγξετε πριν το πολυπόθητο ταξίδι σας:

Πίεση των ελαστικών

Άκρως απαραίτητος είναι ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών. Η πίεση που ορίζει ο κατασκευαστής είναι άκρως απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του αυτοκινήτου, ενώ επηρεάζει άμεσα και την κατανάλωση καυσίμου.

Με δεδομένο ότι θα σταματήσετε σε κάποιο πρατήριο υγρών καυσίμων για ανεφοδιασμό, δείτε και τον αέρα στα ελαστικά αν είναι ο σωστός με βάση τις πιέσεις που αναγράφονται στο σχετικό ταμπελάκι του κατασκευαστή. Πηγαίνετε στο μηχάνημα του αέρα και συμπληρώνετε (συνηθέστερα) ή αφαιρείτε (σπάνια) ποσότητα.

Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο είναι πολύ φορτωμένο (μέγιστος αριθμός ατόμων και γεμάτο πορτμπαγκάζ), βάζετε 3-4 psi παραπάνω. Το ίδιο κάνετε και για την ρεζέρβα, αφού πρώτα τσεκάρετε ότι δεν είναι “ξεραμένη” (σύνηθες φαινόμενο στους τροχούς ανάγκης).

Φορτισμένη μπαταρία

Χρειάζεται να κάνετε μερικά βασικά τσεκ για να αντιληφθείτε αν είναι πλήρως φορτισμένη η μπαταρία του αυτοκινήτου σας. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεστε ένα μετρητή μπαταρίας για να κάνετε τον σωστό έλεγχο. Αν ταξιδεύετε συχνά, πρέπει να έχετε οπωσδήποτε ένα πολύμετρο ή μετρητή μπαταρίας και ένα μέτριο τέτοιο εργαλείο δεν κοστίζει πολύ. Μία σωστά γεμάτη μπαταρία θα δείξει τουλάχιστον 12,6V.

Να θυμίσουμε ότι μια μπαταρία σε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο έχει 3-4 χρόνια ζωής ανάλογα με την χρήση και 6-7 χρόνια όταν είναι καινούριο, επειδή δεν υπάρχουν ελάχιστες απώλειες ηλεκτρικής ενέργειας.

Εξοπλισμός ανάγκης

Στο πορτμπαγκάζ πρέπει πάντα να έχουμε τον εξοπλισμός ανάγκης ο οποίος περιλαμβάνει:

  • Φαρμακείο
  • Προειδοποιητικό τρίγωνο
  • Γρύλο και «σταυρό» για κάθε περίπτωση αλλαγής ελαστικού
  • Φακό και γάντια εργασίας
  • Φωσφορίζον γιλέκο
  • Καλώδια ρεύματος
  • Πυροσβεστήρα

Στάθμη λαδιού/Έλεγχος υγρών

Μέσω του δείκτη ελέγξτε την στάθμη του λαδιού. Το ιδανικό είναι η σχετική ένδειξη να βρίσκεται στη θέση MAX και ποτέ πιο πάνω από αυτή. Αν βρίσκεται στη χαμηλότερη MIN, τότε είναι άκρως απαραίτητο να συμπληρώσετε λάδι, προκειμένου να μην καταπονηθεί ο κινητήρας ύστερα από ένα μακρινό και πολύωρο ταξίδι.

Έναν ακόμη έλεγχο που πρέπει να κάνετε είναι το ψυγείο. Κοιτατε την στάθμη του υγρού. Αν υπολείπεται τότε συμπληρώνετε μέχρι το σημείο που ορίζει ο κατασκευαστής με ένα αντιψυκτικό ή με νερό χωρίς άλατα. Στο ψυγείο θα πρέπει να δίνετε μεγάλη βαρύτητα όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή ή αν πρόκειται να κάνετε ένα εξαιρετικά μεγάλο ταξίδι.

Λειτουργία του κλιματισμού

Η συντήρηση του κλιματιστικού είναι κάτι που μπορεί να σας γλιτώσει από πολύ δυσάρεστες καταστάσεις.

Το προφανές είναι η αφόρητη ζέστη!

Αν χαλάσει το air condition, κινδυνεύετε να μείνετε σε μια καμπίνα – φούρνο – με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ψυχολογική κατάσταση και τα αντανακλαστικά του οδηγού.

Φανάρια/Καθρέπτες

Καθαρίστε με ευλάβεια τα φανάρια εμπρός-πίσω, αλλά και τις λοιπές γυάλινες επιφάνειες (μέσα-έξω) με πανί και καθαριστικό. Παράθυρα και παρμπρίζ θα πρέπει να είναι «κρύσταλλο», όπως και οι καθρέπτες.

Πριν ξεκινήσετε πρέπει να ελέγξετε τα έγγραφά σας αν είναι ενημερωμένα, εάν έχετε το δίπλωμα οδήγησης και την ασφάλεια αυτοκινήτου.

Πριν το ταξίδι σας λοιπόν, μην ξεχάσετε να ελέγξετε το αυτοκίνητο!

Καλές διακοπές!