Φώτα ομίχλης-Πότε τα χρησιμοποιούμε;

Φώτα ομίχλης-Πότε τα χρησιμοποιούμε;

Posted by
| Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φώτα ομίχλης-Πότε τα χρησιμοποιούμε;

Τα φώτα ομίχλης είναι μικρά φώτα τετράγωνου ή στρογγυλού σχήματος που βρίσκονται κάτω από τους προβολείς στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου σας. Είναι υπό γωνία με συγκεκριμένο τρόπο, έτσι ώστε το φως να φωτίζει απευθείας το δρόμο μπροστά σας αντί για κάποια απόσταση από το έδαφος όπως κάνουν οι κανονικοί προβολείς.

Οι μπροστινοί προβολείς ομίχλης προορίζονται για χρήση σε κακές καιρικές συνθήκες όπου η ορατότητα είναι μειωμένη, όπως σε ομίχλη, βροχή, ομίχλη ή σκόνη. Δεδομένου ότι οι προβολείς μπορεί να είναι πολύ φωτεινοί σε καταστάσεις χαμηλής ορατότητας και να αντανακλούν στα μάτια του οδηγού, τα φώτα ομίχλης είναι ασφαλέστερα και προτιμώνται περισσότερο από πολλούς οδηγούς.

Εάν το αυτοκίνητό σας δεν έχει φώτα ομίχλης, τότε αυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό. Δεν έχουν όλα τα αυτοκίνητα προβολείς ομίχλης γιατί ταιριάζουν μόνο σε συγκεκριμένες μάρκες και μοντέλα. Στην πραγματικότητα, όλο και λιγότερα αυτοκίνητα έχουν φώτα ομίχλης, επειδή τα νεότερα μοντέλα τα εγκαταλείπουν εντελώς. Ωστόσο, η σταδιακή κατάργηση των φώτων ομίχλης ισχύει μόνο για το μπροστινό μέρος: τα πίσω φώτα ομίχλης εξακολουθούν να αποτελούν απαίτηση και θεωρούνται απαραίτητα για την κοινή χρήση του δρόμου με άλλους οδηγούς.

Όπως ακριβώς λέει η ονομασία τους, η χρήση τους είναι πολύ συγκεκριμένη. Χρησιμοποιούνται μόνο για να διαχέουν σωστά το φως στην ομίχλη. Κάθε άλλη χρήση τους είναι άσκοπη και τιμωρείται από τον Κ.Ο.Κ.

Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., αν υπάρχουν φώτα ομίχλης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση ομίχλης, χιονόπτωσης ή καταρρακτώδους βροχής, μόνα τους ή μαζί με τα φώτα διασταύρωσης. Τα φώτα αυτά επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε στενούς ελικοειδείς οδούς και αν δεν συντρέχουν οι πιο πάνω προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., απαγορεύεται κατά τη συνάντηση με όχημα που έρχεται αντίθετα, το άναμμα και το σβήσιμο των φώτων ή η εναλλαγή της χρήσης τους κατά μικρά χρονικά διαστήματα.

Τεχνικά τώρα μιλώντας, οι κατασκευαστές προτείνουν τη χρήση τους όταν η ορατότητα λόγω ομίχλης είναι χαμηλότερη από τα 50 μέτρα. Σε αυτή την περίπτωση, ο οδηγός θα πρέπει επίσης να μειώσει ταχύτητα και να ανάψει τόσο τα μπροστινά, όσο και τα πίσω φώτα ομίχλης.