8 Μύθοι και Αλήθειες για το αλκοόλ και την Οδήγηση

8 Μύθοι και Αλήθειες για το αλκοόλ και την Οδήγηση

Posted by
| Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 8 Μύθοι και Αλήθειες για το αλκοόλ και την Οδήγηση

Ο άνθρωπος έχει έμφυτη την ανάγκη να αποτελεί μέλος μιας ομάδας και να επιδιώκει μέσα σε αυτή και το ευ ζην. Αναζητά την κοινωνική επαφή και η ανάγκη αυτή γίνεται εντονότερη κυρίως την περίοδο των γιορτών! Όλοι γνωρίζουμε ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι μύθοι που θα πρέπει να καταρρίψουμε καθώς η στρεβλή πληροφόρηση ή/και οι λανθασμένες εκτιμήσεις πολλών οδηγών, τους κάνουν να αψηφούν τους κινδύνους πολλές φορές με δραματικές επιπτώσεις.

Μύθος 1: Σταμάτησα να πίνω εδώ και μιάμιση ώρα άρα μπορώ να οδηγήσω

Αλήθεια: Στην περίπτωση αυτή ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχουμε την μεγαλύτερη τιμή αιθυλικής αλκοόλης στο αίμα. Οι παρενέργειες που δημιουργεί το αλκοόλ, εμφανίζονται μετά από μία περίπου ώρα και ανάλογα με το πόσο αλκοόλ έχει καταναλώσει κάποιος, μπορεί να χρειαστούν και πάνω από 12 ώρες για να επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση.

Μύθος 2: Θα πιώ καφέ και θα συνέλθω

Αλήθεια: Καμία ουσία και κανένα μέτρο δεν μπορεί να αναστείλει ή να μειώσει την αρνητική δράση της αλκοόλης στην οδήγηση, παρά μόνο ο ύπνος.

Μύθος 3: Αν τρως λιπαρά, μπορείς να πιείς και παραπάνω

Αλήθεια: Τα λιπαρά απλώς αργούν την απορρόφηση του οινοπνεύματος από το γαστρεντερικό σύστημα. Αυτό σημαίνει απλά ότι θα καθυστερήσει για λίγα λεπτά να εμφανιστεί η ανώτερη τιμή αιθυλικής αλκοόλης. Σε καμία περίπτωση η κατανάλωση λιπαρών τροφών δεν σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να πιει παραπάνω.

Μύθος 4: Εγώ το αντέχω

Αλήθεια: Το αλκοόλ, ανάλογα με τη ληφθείσα ποσότητα, έχει συγκεκριμένη επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε έναν χρόνιο πότη και έναν αρχάριο έχουν σημασία, κυρίως στις χαμηλές τιμές πλησίον του νόμιμου ορίου. Κοινώς σε μεγάλες ποσότητες δεν υπάρχει άνθρωπος που να μπορεί να διατηρήσει την οδηγική του ικανότητα.

Μύθος 5: Το λευκό κρασί είναι ένα ελαφρύ ποτό

Αλήθεια: Ένα ποτήρι λευκό ή κόκκινο κρασί έχει την ίδια περιεκτικότητα σε αλκοόλ με ένα μπουκάλι μπύρα ή μια δόση ουίσκι.

Μύθος 6: Η κατανάλωση του ίδιου ποτού καθυστερεί τη μέθη σε σχέση με την κατανάλωση διαφορετικών ειδών ποτών σε ένα βράδυ

Αλήθεια: Τα επίπεδα περιεκτικότητας αλκοόλ στο αίμα προσδιορίζουν το βαθμό στον οποίο έχουμε καταναλώσει ποτό. Το αλκοόλ παραμένει αλκοόλ, ανεξάρτητα από το εάν έχουμε καταναλώσει κρασί, μπύρα ή ουίσκι. Η χρήση, όμως, το ίδιο βράδυ, διαφορετικών ποτών μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσανεξία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με τα σφηνάκια μεθά κανείς πιο εύκολα, διότι λαμβάνει μεν μικρή ποσότητα υγρών, αλλά σημαντική αλκοόλη.

Μύθος 7: Το αλκοτέστ της τροχαίας δίνει πάντα μικρότερες τιμές

Αλήθεια: Το νόμιμο όριο στον εκπνεόμενο αέρα (κοινά αλκοτέστ) είναι 0,25mg/L το οποίο αντιστοιχεί με το 0,50 g/L στο αίμα (έπειτα από αιμοληψία). Ουσιαστικά μιλάμε για αντίστοιχες τιμές και με τις δύο μεθόδους.

Μύθος 8: Για να περάσεις το νόμιμο όριο πρέπει να πιείς πάνω από 3 ποτά

Αλήθεια: Ένα μεγάλο ποτήρι µπύρα (500 ml), 200 ml κρασί ή 55 ml ουίσκι ή βότκα είναι ικανά για την υπέρβαση του ορίου.