Ζυγοστάθμιση τροχών: Τι είναι και πότε χρειάζεται

Ζυγοστάθμιση τροχών: Τι είναι και πότε χρειάζεται

Posted by
| Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ζυγοστάθμιση τροχών: Τι είναι και πότε χρειάζεται

Με τον όρο ζυγοστάθμιση εννοούμε την ισομερή κατανομή του βάρους σε κάθε τροχό ξεχωριστά, με τη διασφάλιση ότι σε κάθε περιστροφή δεν θα δημιουργούνται κραδασμοί. Η ζυγοστάθμιση των τροχών είναι μια πολύ σημαντική για την οδηγική ασφάλεια και επιβάλλεται μετά από κάθε αλλαγή ή επισκευή ελαστικού. Για όσους αυτή η έννοια είναι άγνωστη, θα πρέπει να ξέρουν πως αν και εφόσον νιώσουν τρέμουλο του τιμονιού κατά την διάρκεια της οδήγησης θα πρέπει να το πάνε αμέσως για ζυγοστάθμιση.

Η ζυγοστάθμιση των τροχών μπορεί να γίνει μόνο σε βουλκανιζατέρ ή συνεργεία με το κατάλληλο μηχάνημα ζυγοστάθμισης. Εκεί ο τροχός στρέφεται για να εντοπιστούν καλύτερα τα σημεία της διάταξης. Υπό την καθοδήγηση της μηχανής, ο τεχνικός καταλαβαίνει σε ποιο σημεία πρέπει να μπει αντίβαρο ώστε να αντισταθμιστεί η ανισορροπία του βάρους. Τη ζυγοστάθμιση των τροχών δεν μπορεί να την κάνει κάποιος μόνος του.

Η έλλειψη ζυγοστάθμισης μπορεί να οφείλεται στα εξής αίτια:

  • Η ακινητοποίηση ενός οχήματος για πολλές μέρες προκαλεί μεταβολή της θερμοκρασίας του και αυτό προξενεί ανομοιομορφία στα ελαστικά του
  • Αν στραβώσει η ζάντα, το ίδιο συμβαίνει και στο ελαστικό
  • Τοπική φθορά στο πέλμα λόγω απότομου φρεναρίσματος
  • Η ακινητοποίηση ενός οχήματος για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλεί προσωρινή ανομοιομορφία, η οποία εξισορροπείται μετά από συγκεκριμένη χιλιομετρική απόσταση

Ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο «σύμπτωμα», το οδόστρωμα της χώρας μας απαιτεί τουλάχιστον μία φορά το χρόνο ευθυγράμμιση και ζυγοστάθμιση.

Τα οφέλη της ζυγοστάθμισης:

  • Εμποδίζεται η γρήγορη φθορά των ελαστικών
  • Αυξάνεται η απόδοση καυσίμου και η χιλιομετρική απόδοση
  • Σταματάει το τρέμουλο του τιμονιού και στις υψηλότερες ταχύτητες
  • Η οδήγηση γίνεται πιο ευχάριστη και μειώνεται ο κίνδυνος ατυχήματος (αυξάνεται η πρόσφυση στις υψηλές ταχύτητες)

Πολλές φορές η ζυγοστάθμιση συγχέεται με την ευθυγράμμιση, η οποία είναι ένα άλλο πρόβλημα των τροχών και διορθώνεται με τελείως διαφορετικό τρόπο.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο: Ευθυγράμμιση τροχών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε