Συντήρηση της μπαταρίας του αυτοκινήτου το χειμώνα

Συντήρηση της μπαταρίας του αυτοκινήτου το χειμώνα

Posted by
| Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συντήρηση της μπαταρίας του αυτοκινήτου το χειμώνα

Η μπαταρία του αυτοκινήτου μας είναι ένα πολύ σημαντικό εξάρτημα, καθώς αναλαμβάνει το ρόλο της εκκίνησης του κινητήρα. Οι μπαταρίες των αυτοκινήτων διαρκούν κατά μέσο όρο τρία έως πέντε χρόνια, αλλά αυτό το χρονικό πλαίσιο μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον καιρό και της οδηγικές συνήθειες του καθενός. Για να μπορέσει βέβαια να φτάσει η μπαταρία του αυτοκινήτου σας στη μέγιστη ηλικία της, είναι απαραίτητος τόσο ο τακτικός έλεγχος, όσο και η σωστή συντήρησή της.

Ειδικά τους χειμερινούς μήνες με τις χαμηλές θερμοκρασίες το έργο της μπαταρίας είναι πιο δύσκολο απέναντι σε ένα παγωμένο μοτέρ.

Βήματα για να προστατέψετε τη μπαταρία του αυτοκινήτου σας το χειμώνα:

  • Η σωστή φόρτιση αποτελεί καλό μέτρο ενάντια στο πάγωμα της μπαταρίας. Πρέπει να σημειωθεί, ότι η επαναφόρτιση όταν η μπαταρία έχει παγώσει είναι δύσκολη και δεν πρέπει να συμπληρώνουμε υγρά όταν η θερμοκρασία βρίσκεται κάτω από το σημείο πήξεως του νερού.
  • Ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα τη στάθμη των υγρών, εφόσον δεν διαθέτει το όχημα μπαταρία κλειστού τύπου. Οι πλάκες μολύβδου πρέπει να καλύπτονται από τα υγρά της μπαταρίας. Σε περίπτωση που χρειαστεί, συμπληρώστε αποσταγμένο νερό. Προσοχή, όμως, γιατί το υγρό της μπαταρίας είναι όξινο.
  • Να ελέγχετε τακτικά ώστε να πιάνουν σφιχτά τα καλώδια με τους ακροδέκτες τους στους πόλους της μπαταρίας, γιατί αν έχουν χαλαρώσει, δεν φορτίζεται σωστά.
  • Ένας από τους βασικούς λόγους που υποφέρει η μπαταρία μας, είναι η ταυτόχρονη χρήση πολλών καταναλωτών ενέργειας στο αυτοκίνητο τον χειμώνα (όπως οι υαλοκαθαριστήρες, ο κλιματισμός με τον ανεμιστήρα στο φουλ, τα θερμαινόμενα παρμπρίζ και καθρέπτες, η χρήση των φώτων, τα θερμαινόμενα καθίσματα κλπ). Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση συστημάτων τα οποία καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Μάλιστα, για να είστε σίγουροι ότι η μπαταρία σας είναι καλά φορτισμένη, καλό είναι να κάνετε τη σχετική μέτρηση.
  • Η μπαταρία πρέπει να προφυλάσσεται από τα άλατα που δημιουργούνται λόγω υγρασίας.
  • Είναι σημαντικό οι ακροδέκτες της μπαταρίας να είναι σε άριστη κατάσταση (να μην είναι βρώμικοι, να μην έχουν άλατα ή σκουριά), προκειμένου να έχουν άψογη επαφή με τους πόλους.

Σε γενικές γραμμές η μπαταρία δεν χρειάζεται κάτι σημαντικό ως συντήρηση, αρκεί να είναι πάντα φορτισμένη από τον κινητήρα του αυτοκινήτου, να μην υπάρχει απώλεια ρεύματος και οι ακροδέκτες να έχουν άψογη επαφή με τους πόλους. Με ένα μικρό «τσεκ» ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα είστε σίγουροι ότι δεν θα αντιμετωπίσετε ποτέ πρόβλημα!